Tentoonstellingen


Piet Rogie

Piet Rogie

Piet Rogie (België, 1954) volgde zowel een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent (1972-1978) als aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen (1976-1978). In 1979 vestigde hij zich in Rotterdam als danser, choreograaf, decor- en lichtontwerper, waar hij sinds 1989 artistiek leider van Rogie & Company werd. Voor zijn werk als choreograaf ontving Rogie de Choreografieprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties en de prestigieuze Prins Bernhard Fonds Theater Prijs. Sinds enkele jaren
Tijdens al deze jaren schildert en tekent Piet Rogie. Sinds recent toont hij zijn werk aan het publiek. Het werk van Piet kent een aantal onderwerpen. Er is een focus op het contrast tussen licht en donker, transparantie dan wel ondoorzichtigheid en op de werking van kleuren ten opzichte van elkaar. Veelgelaagdheid en de stofbehandeling van het oppervlak krijgt eveneens aandacht. Rogie gebruikt diverse media: acrylverf, pastel, aquarel, potlood en houtskool. Soms apart, soms over elkaar heen.
Het oeuvre is door deze interesse divers, er zijn series van fragiele tekeningen van koppen en lichamen. Een serie schilderijen waarin kleur de hoofdrol speelt. Als kleine jongen zag Piet Rogie bij zijn oma reproducties van de Madonna van Murillo: de kleurenpracht heeft diepe indruk op hem gemaakt. De schilderijen roepen herinneringen op aan warme lome zomerdagen, of krakende koude winters op het ijs. Kleuren die je voeden, omarmen, troosten. Deze schilderijen zijn kwetsbaar en aanraakbaar.

Behalve kleur, is structuur en ordening een vast gegeven. Kleuren worden als stroken stof geweven, of gestapeld als in een gebouw. In de meest recente werken wordt de structuur losser en losser, het licht glipt erin, eerst voorzichtig, maar allengs meer en meer. De werken lijken door die ontwikkeling op elkaar te reageren en met elkaar te spreken.
Tenslotte is er een serie tekeningen waarin de structuur een rol speelt, abstract, maar soms landschappelijk, horizonnen, ondergaande zonnen.

Het oeuvre van Piet Rogie vertelt het verhaal van de zoektocht naar die ene perfecte combinatie van kleuren, lichtinval, structuur en beweging: de reis van Piet Rogie als beeldend kunstenaar.

 

Meer informatie op zijn website www.rogie.nl

Contact rechtstreeks met Piet Rogie rogie050@planet.nl

Kunstenaars