Tentoonstellingen


Ralf Kokke en Sander Zweerts de Jong

Ralf Kokke en Sander Zweerts de Jong

Small Affairs : beschouwingen uit het dagelijks leven, met humor, ironie of soms een pijnlijke ondertoon. Met schilderwerken van Ralf Kokke en tekeningen van Sander Zweerts de Jong.

1 september t/m 1 oktober 2016

Programma

Opening donderdag 1 september 19.00 tot 22.00 uur met een openingswoord door Nourdin El OUali, politiek leider Nida Rotterdam

Zondagmiddag salon 18 september 14.30 uur Rineke Kraaij gaat in gesprek met beide kunstenaars, 15.30 Pauze; 16.00 Klein concert door Emellan (singer songwriter Richard van der Keur en gitarist Elmer Meijers) akoestische luisterliedjes, laverend tussen fictie en werkelijkheid.
15.00 uur

Finissage zaterdag 1 oktober 12.00 tot 15.00 uur

De schilderijen en tekeningen van Ralf Kokke roepen een nostalgisch gevoel op. We zien vrolijke en kleurrijke personages, die ogen als ontmoetingen van vrienden, familieleden of collega's. Een terugblik op een zorgeloze kindertijd. Het leven is kleurrijk en vrolijk. In andere werken vallen bij nadere beschouwing licht verontrustende details op. Ralf Kokke wil de toeschouwer in zijn werk bewust maken met meer netelige situaties die kunnen ontstaan in. Welke invloed heeft groepsdynamiek, hiërarchie en rolverschuiving op het individu? Zijn werk maakt dat de kijker zich bewust kan wordt van het geluk of verdriet dat er mee gepaard gaat. Klik hier voor meer formatie over de getoonde werken van Ralf Kokke.

Na jarenlang actief in sociaal artistieke projecten te zijn geweest, geeft Zweerts de Jong nu gehoor aan een basaal verlangen: tekenen. Elke dag tussen 5 en 7 uur maakt hij een tekening, hij noemt deze ochtendwerken. Er is een serie tekeningen ontstaan met meestal ontroerende, grappige soms ietwat treurige personages. Daarbij haalt hij soms net zoveel plezier uit het verzinnen van de titels als aan het maken van de werken zelf. Op deze eenvoudige manier schetst Sander met een milde blik het plezante alternatief, een net iets poëtischer werkelijkheid dan die we doorgaans beleven. Klik hier voor meer informatie over de getoonde werken van Sander Zweerts de Jong.

Emellan is klein en akoestisch, luisterliedjes, laverend tussen fictie en werkelijkheid. Nederlandstalig en soms daar ver voorbij. "De composities zijn sterk en goed doordacht en geven blij van puur vakmanschap", schrijft PopUnie na de release van CD-album Klein Bombastisch. Emellan wordt gevormd door Richard van der Keur (Rotterdam) - zanger, tekstdichter en liedjesschrijver - en Elmer Meijers (Dordrecht) - gitarist. Richard schrijft teksten, zowel commercieel als creatief, en maakt al jaren kleinschalig theater. Elmer studeerde aan de Rockacademie in Tilburg en toerde onder meer maandenlang door West- en Oost-Europa met diverse bands. Twee verschillende achtergronden komen samen in Emellan. Emellan -spreek uit Emellan; Zweeds voor tussen, te midden van- staat voor verbinding. Verbinding tussen verschillende muziekstijlen, verhalen en mensen.

Nourdin El Ouali (1984) is leider van NIDA Rotterdam en lid van de gemeenteraad. Van beroep pedagoog en docent. Nourdin volgt z'n hart, hij gelooft in de kracht van mensen. NIDA Rotterdam is een door de Islam geïnspireerde emancipatiebeweging die zich heeft ontwikkeld tot een Rotterdamse politieke partij. ‘Nida' is een begrip uit de koran en betekent ‘oproep' en ‘stem'. In zijn openingswoord zal Nourdin aandacht geven aan de menselijke maat.

 

Click on an image to enlarge.
Ralf Kokke en Sander Zweerts de Jong Ralf Kokke en Sander Zweerts de Jong Ralf Kokke en Sander Zweerts de Jong Ralf Kokke en Sander Zweerts de Jong Ralf Kokke en Sander Zweerts de Jong Ralf Kokke en Sander Zweerts de Jong Ralf Kokke en Sander Zweerts de Jong Ralf Kokke en Sander Zweerts de Jong Ralf Kokke en Sander Zweerts de Jong

Kunstenaars