Tentoonstellingen


Astrid de Pauw

Astrid de Pauw

Over Astrid de Pauw (NL, 1973)
Astrid de Pauw is een Rotterdamse kunstenaar die exposeert in binnen- en buitenland, waaronder in Boston en Parijs. In 2012 studeerde ze af aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam.

Tijdens haar studie autonome beeldende kunst ontwikkelde Astrid een voorliefde voor haar kenmerkende manier van tekenen. Lijnen en kleuren worden over elkaar gezet, weggeveegd en weggekrast. Sporen van oude lijnen vormen een startpunt voor nieuwe pogingen de juiste lijn te vangen. In deze benadering onderzoekt Astrid tegengestelde krachten die naast elkaar bestaan; vasthouden versus loslaten, zacht versus hard en droom versus realiteit. Dit voert Astrid door in haar materiaalkeuze. Zacht losse pigmenten vormen een contrast met de harde lijnen van de kroontjespen. Hierdoor ontstaat een bijna onvast beeld waarin de ontstaansgeschiedenis van de tekeningen zichtbaar blijft.

Inspiratie haalt Astrid uit haar nabije omgeving. Snel genomen foto's met haar telefoon of schetsten gemaakt tijdens gesprekken vormen aanleiding voor nieuw werk. Al tekenend overdenkt zij zo de intermenselijke verhouding, waarin twijfel en bevreemding tot verstilde beelden leidt. De portretten van Astrid de Pauw geven hiermee een intieme blik op haar persoonlijke werkelijkheid.

Hans Andringa (1948, graficus en schilder) schreef over het werk van Astrid:
'De tekeningen van Astrid zijn op doek gemaakt waarbij het materiaal, de pigmenten, met de handen zijn opgebracht, als onderdeel van een fysiek proces, dat zijn gelaagdheid alleen in het volle daglicht prijsgeeft. De noterende getekende monoprints zijn vluchtiger en er wordt meer ruimte gegeven aan toeval. Astrid laat hierin twee kanten van zichzelf zien, de wereld in het hoofd, een spirituele droomwereld, en die waarin zijn zichzelf confronteert met de alledaagse verplichtingen van het leven.'

www.astriddepauw.nl

 

 

Kunstenaars