Tentoonstellingen


Ralf Kokke

Ralf Kokke

Ralf Kokke (NL, 1989)
De schilderijen en tekeningen van Kokke roepen een nostalgisch gevoel op. We zien vrolijke en kleurrijke personages, die ogen als ontmoetingen van vrienden, familieleden of collega's. Een terugblik op een zorgeloze kindertijd. Het leven is kleurrijk en vrolijk. In andere werken vallen bij nadere beschouwing licht verontrustende details op. Ralf Kokke wil de toeschouwer in zijn werk ook bewust maken met meer netelige situaties die kunnen ontstaan in dergelijke groepen. Welke invloed deze groepsdynamiek, hiërarchieën en verschuivingen in rollen kunnen hebben op het individu. Zijn werk maakt dat de kijker zich bewust kan wordt van het geluk of verdriet dat er mee gepaard gaat.

Nadat hij zijn opleiding aan de Academie voor schone kunsten in Antwerpen in 2014 afrondde, reisde Ralf Kokke door Azië en de Balkan. Eind 2015 besloot hij om zijn kunstenaarschap ruimte te geven en vestigde hij zich in Dordrecht waar hij nu woont en werkt.

Kokke is geboren in Rotterdam Charlois. In zijn kindertijd kwam hij veel in aanraking met mensen van diverse achtergronden. Hij had Irakese klasgenoten en vrienden, bleef lunchen bij een Surinaamse vriendin en voordat school begon kreeg hij börek voorgeschoteld van zijn Bosnische vrienden. Waar anderen veel verschillen zagen zag Kokke juist eenheid. Ondanks de vermoedelijke verschillen tussen culturen, hebben de kinderen uit Rotterdam Zuid onderling veel contact, zij zijn nauwelijks bezig met de verschillen onderling. Deze ervaringen hebben Ralf Kokke vermoedelijk aangemoedigd om te reizen en zich te verdiepen in andere culturen. Na zijn opleiding in Antwerpen, besloot hij daarom eerst te reizen: hij bezocht China, reisde door de Balkan en Zuidoost Azië.

Gedurende de jaren op de Koninklijke Academie v. Schone Kunsten Antwerpen (schilderkunst) heeft hij geleerd zijn maatschappelijke interesses om te zetten in beeldende vorming. Na diverse experimenten met verschillende media drukt hij zich nu bij voorkeur uit in schilderkunst.

In juli 2016 haalde hij de shortlist van de Koninklijke prijs voor de vrije schilderkunst.
Later in september heeft Ralf Kokke een korte residentie in Bulgarije en op 1 oktober opent een duo tentoonstelling met zijn werk in NIFFO galerie.

 

 

Kunstenaars