Tentoonstellingen


Anton Vrede - Werk

Of het nu inkttekeningen zijn, sculpturen van brons of staal, schilderijen, litho's: de kunstwerken van Anton Vrede zijn bevolkt met dieren, de pinguïn, giraffe, olifant, haas. Olifanten zweven door de hemel, hazen gebruiken de nek van een giraffe als glijbaan, of de slurf van de olifant als springplank. Haas en pinguïn kijken elkaar in de ogen of neem voorlopig afscheid. De dierenwereld van Anton Vrede verandert voortdurend en blijft steeds hetzelfde, zoals het plezier waarmee ze zijn geschilderd of getekend steeds hetzelfde blijft.

Anton streeft in zijn werk naar speelsheid en eenvoud. In elke fase van zijn loopbaan als kunstenaar zoekt hij naar mogelijkheden tot het uitbannen van complicatie. In de nieuwe serie inkttekeningen zijn de lijnen neergezet met de gespeelde achteloosheid die het resultaat is van jarenlang kijken en tekenen. In deze serie inkttekeningen op geschept papier maakt hij nu een duidelijk statement naar zwart-wit.

‘In mijn werk kan ik mijn droomwereld concretiseren,' zegt hij. ‘Tegelijk kan ik mijn muizenissen ermee verdrijven. Het leven is niet zo ingewikkeld. Alles heeft voor mij een zekere lichtheid gekregen. Zonder zweverig te zijn. Het werk heeft een balans gevonden, lichtheid als tegenwicht voor ernst, waardoor ze elkaar min of meer opheffen. Het is een manier om mezelf, de omgeving en de wereld te relativeren' (uit het interview met Pieter van Oudheusden).

 

 

 

Klik op een afbeelding voor een vergroting
tip7 tip7 tip7 tip7 tip7 tip7 tip7

Kunstenaars