Tentoonstellingen


The Desert of the Real

The Desert of the Real

Opening 26 maart 19:00 door Liesbeth Levy, hoofd debat bij de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. 

Desert of the Real' verwijst naar een concept van filosoof Jean Baudrillard (1929-2007) over beelden en beeldvorming. Hij bedacht dat simulacra (schaduwbeelden) op drie niveaus kunnen voorkomen. Het eerste niveau wordt geassocieerd met de imitatie van het origineel. Het tweede niveau betreft de massaproductie. Op het derde niveau van simulacra is er geen origineel. Dit is de "hyperrealiteit", waar de simulacra 'echter' zijn dan de originelen die ze imiteren. Volgens Baudrillard heeft de postmoderne maatschappij het concept van het 'origineel' afgedankt en ingewisseld voor iets dat een object authentieker kan voorstellen dan het object zelf. Hij noemt dit The Desert of the Real.

Het videowerk van FernŠndez toont beelden opgenomen rondom het Miami Beach Convention Center na de kunstbeurs Art Basel Miami Beach in december 2009, waar op verschillende locaties een groot aantal evenemten plaats vond. FernŠndez documenteert deze locaties na het cultureel commerciŽle fenomeen alsof het de nasleep van een ramp betreft.

Bianchini's schilderijen komen voort uit zijn observaties van interacties tussen mensen. Hij meent dat de postmoderne tijd bijdraagt aan een kouder en minder betrokken mensbeeld. De mens lijkt getransformeerd tot een 'onmenselijk' onderdeel van het stadsmeubilair. In zijn project "Del Blanco y Negro al Color" geeft hen hun menselijke identiteit terug.

 

Klik op een afbeelding voor een vergroting
The Desert of the Real The Desert of the Real The Desert of the Real The Desert of the Real The Desert of the Real

Kunstenaars