Tentoonstellingen


Public Room

Public Room

Public Room, een project van Giuseppe Licari

Op de bovenverdieping: Janine Schrijver, foto's

Opening 24 mei om 19.00 uur door Jeanne van Heeswijk, beeldend kunstenaar

Met Public Room transformeert Giuseppe Licari de galerie tot een openbaar park, waarin de algemeen bekende beleving van binnenshuis als privé en buiten als openbaar, wordt omgedraaid. Het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan activiteiten die normaal gesproken buiten plaatsvinden. Je kan er in het gras liggen, een boek lezen, genieten van een espresso of chillen met vrienden.

Janine Schrijver is fotograaf. Herinnering en verlangen zijn belangrijke thema's in haar werk. Deze thematiek verbeeldt zij ook in de serie Our Nature, within the boundaries of the park. De betekenis van het stadspark en onze verhouding ten opzichte van natuur in een stedelijke context staat hierin centraal.

In een programma van wekelijkse evenementen, gecureerd door stedelijk onderzoekster Christina Ampatzidou, wordt onderzocht op welke manier de stedelijke ecologie verbonden is met sociale, culturele en economische manieren van overleven door verschillende stedelijke gemeenschappen. Een belangrijk doel in het programma is om personen met een specifieke expertise in het toe-eigenen van publieke ruimten, die meestal niet als deskundigheid wordt erkend, een stem te geven.

Public Room en de identiteiten van de stedelijke ruimteDownload hier het programma als pdf.

Donderdag 30 mei, 20.00 - Subversive Spaces (filmvertoning)
Steden zijn traditioneel plaatsen van innovatie en vooruitgang. Maar tegelijkertijd vlammen er revoluties op, vinden er rellen plaats en zijn er stedelijke problemen. De film Occupy Love reflecteert op de globaal sociale beweging van ‘Love in Action'. In scènes van de Egyptische revolutie, de Indignado opstand in Spanje, Occupy Wall Street in New York en inheemse activisten bij de Alberta Tar Sands, toont de film indringende verhalen en nieuwe zienswijzen.

Zondag 2 juni, 16.00 - Narrative Spaces (gezamenlijk lezen)
In Edgar Allan Poe's roman ‘The Man of the Crowd', volgt een anonieme verteller een onbekende man in Londen. De wandeling neemt hem mee door diverse stedelijke omgevingen: straten, bazaars en arme wijken, waarbij hij nooit alleen is. De held reflecteert op het persoonlijke isolement te midden van een dichtbevolkte gemeenschap. Het korte verhaal is het startpunt voor een open discussie over de gewoonte om door een stad te wandelen.

Zondag 9 juni, 14.00 -18.00 - Echoing Spaces (concert)
Jam sessie in het park met live muziek. Als je een muzikant bent, neem dan je instrument mee om je vaardigheden publiekelijk te testen. Als je een muziekliefhebber bent, kom in het gras liggen en geniet van muziek.

Donderdag 13 juni, 20.00 - Extended Spaces (artist talk)
Interventie door Jeroen Jongeleen in Public Room, tijdens de Language and Art Gallery Tour. Beïnvloedt door graffiti en tekstuele kunst, werkt Jongeleen grotendeels in de publieke ruimte. Hij reageert op de overgereguleerde samenleving en de (passieve) rol die burgers innemen. Jongeleen zal over zijn kunstenaarspraktijk vertellen: het stedelijke canvas als communicatie middel. Hoe beziet hij de plaatsen waar hij intervenieert? Wat is de functie van anonimiteit in zijn werk?

Zondag 16 juni, 15.00 - Secret Spaces (gesprek)
Straatdokter Marcel Slockers en iemand die dakloos is, spreken over het geheime gebruik van plaatsen in de stad, om te leven of verblijven. Daklozen gebruiken de stedelijke omgeving op een andere manier dan mensen met een woning. Zij beschikken over kennis van een parallelle stedelijke wereld en onontdekte eigenschappen van de openbare ruimte.

Zondag 23 juni, 14.00 Inner Spaces (meditatie workshop)
Hoe definiëren wij ons lichaam ten opzichte van de omgeving, op welke manier creëren wij verbindingen met de omgeving waar we ons bevinden en de mensen om ons heen? De workshop Stedelijk Bewustzijn, geleid door Alexander Vollebregt, geeft de mogelijkheid je ruimtelijk bewustzijn uit te breiden door het ontwikkelen van gevoeligheid voor het innerlijk en de omgeving.

Zondag 30 juni, 16.00 Playful Spaces (toernooi)
Kolven is een oud Nederlands spel, ontstaan in de late middeleeuwen en een voorloper van golf. Oorspronkelijk was het een spel voor binnenshuis , maar het heeft zich ontwikkeld tot een buiten activiteit. Daarom is het heel geschikt om in Public Room het duale karakter van dit spel te onderzoeken, dat de identiteit van Public Room definieert. In een toernooi van 15 rondes van 3 sets, zullen steeds 3 spelers tegelijkertijd spelen.

Zaterdag 6 juli, 17.00 - Sharing Spaces (picknick)
Een normale barbecue in het park overgebracht naar Public Room door middel van Licari's doorlopende project Spaghetti Forever. Na de Franse Revolutie, waarin de Koninklijke parken voor het eerst toegankelijk zijn voor iedereen, werd de picknick een symbool van de democratische samenleving. De picknick is de meest populaire manier om hiervan te genieten. Sindsdien ontwikkelde het buiten koken en eten zich als een evenement waar alle deelnemers aan bijdragen. Het werd onbewust een collectieve manier om vreedzaam een publieke ruimte te creёeren en te bezetten. Neem eten en een kleedje mee of koop een picknickmand bij de deur.

Dit project is mogelijk gemaakt door bijdrage van Deelgemeente Charlois, Werf Charlois, Delta Port Donatiefonds, Stg Hommes Foundation, de kunstenaars en alle deelnemers.

 

Klik op een afbeelding voor een vergroting
Public Room Public Room

Kunstenaars