Tentoonstellingen


Fate and Desire

Fate and Desire

Ivo van den Baar & Nicole Driessens, epoxy schilderijen en textielwerken
Janine Schrijver, fotowerken


Driessens & van den Baar fixeren de natuur op een overgangsmoment tussen leven en dood. Schrijver verbeeldt de betekenis van natuur en onze verhouding daartoe, binnen de grenzen van het stadspark.
16 maart t/m 20 april 2014

Opening 16 maart om 15.30 door Prof. dr. Tineke A. Abma, hoogleraar participatie & diversiteit, VUmc, kunstverzamelaar en ethicus

Finissage zondag 20 april 15.00 uur

In deze tentoonstelling staat de natuur centraal. De kunstenaars benaderen haar vanuit verschillende invalshoeken. Het kunstenaarsduo Driessens & van den Baar fixeert de natuur op een overgangsmoment tussen leven en dood. Janine Schrijver verbeeldt de betekenis van natuur en onze verhouding daartoe, binnen de grenzen van het stadspark.

Janine Schrijver

De afgelopen vijf jaar heeft Schrijver de verschillende facetten van het park en hun bezoekers wereldwijd gefotografeerd voor haar project Our Nature, een internationaal fotografisch project over de betekenis van het stadspark en onze verhouding ten opzichte van natuur in een stedelijke context. De interesse van Janine Schrijver voor het stadspark is in eerste instantie ontstaan vanuit een persoonlijke behoefte aan natuur en ruimte. Gaande weg ontdekte zij dat die behoefte universeel is. Het park is voor vrijwel ieder stadsmens een plek om in contact te komen met zichzelf, elkaar en natuur. De foto 's van Janine Schrijver verbeelden dit menselijk verlangen.

Driessens & Van den Baar

Nicole Driessens en Ivo van den Baar zijn beiden beeldend kunstenaar. Onder de bedrijfsnaam WANDSCHAPPEN / Driessens & Van den Baar, ontwikkelen zij sinds 1999 autonome kunstwerken, projecten en designproducten. De afgelopen jaren werkte het duo gestaag aan een groot oeuvre dat voortkomt uit hun fascinatie voor de natuur. Driessens & Van den Baar verhouden zich op een heel eigen wijze tot het kunsthistorische begrip stilleven. In de serie Nature Morte registreren zij stilgezette tijd, een gestold moment of letterlijk in hars en borduurtechnieken gefixeerde objects trouvés. Verbondenheid en vergankelijkheid, leven en dood, dagen hen uit. Universele, herkenbare thema's die door hun zienswijze en aandacht worden getransformeerd in kunst die iets teweeg brengt. Het vakmanschap en de liefde voor het maken komt ook in de werken van deze tentoonstelling tot uiting door de toepassing van een breed scala aan materialen en technieken. Oude technieken als borduren en haken worden door de toepassing ervan actueel.

Mede mogelijk door een bijdrage van Deelgemeente Charlois.

Images:
Driessens & van den Baar
A20 (Nature Morte XI) en Geregen Woud
2014

Janine Schrijver
Uit de serie Our Nature: Shanghai en New York

 

 

 

Klik op een afbeelding voor een vergroting
Fate and Desire Fate and Desire Fate and Desire Fate and Desire Fate and Desire Fate and Desire

Kunstenaars